Форум Калуша

Теми для публікацій та розмов


Політика і влада
27 квітня 2010

КAРТА IВ-ФРАНКIВСЬКОI ОБЛ, КАРТА КАЛУША...
9 листопада 2008 (МИХАЙЛОВИЧ)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

 , користувач 1ua
Тема: Політика і влада

У м. Калуші відбувся 8 всеукраїнський шаховий турнір пам`яті Героя України Олекси Гірника.

 

Перед присутніми виступив син Олекси Гірника – Євген Гірник, який привітав учасників та організаторів заходу, коротко нагадав біографію свого батька.

У турнірі взяли участь 44 шахісти з Івано-Франківської, Хмельницької, Львівської і Тернопільської областей, дорослі змагалися разом з дітьми.

Перше місце посів кандидат у майстри спорту (м. Шепетівка, Хмельницької обл.), друге місце отримав міжнародний майстер Данило Шкуран  (м. Івано-Франківськ), а третє місце – кандидат у майстри спорту калушанин Всеволод Ритенко.

Переможці отримали грошові призи (до 10 місця), а діти солодощі.

Один із засновників турніру Любомир Більович, нині заступник голови шахово-шашкової федерації м. Калуша переконаний, що саме такі заходи, які розвивають спортивний хист, ненав`язливо допомагають молоді вивчати українську історію.

Після завершення турніру його учасники та організатори поклали квіти до барельєфу Олекси Гірника у м. Калуші.

 

Довідка

Олекса Гірник — український патріот із м. Калуша. В ніч з 21 на 22 січня 1978 року, напередодні дня Акту проголошення Злуки Української Народної Республіки, яку сьогодні відзначають як День Соборності України, він спалив себе на Чернечій горі у Каневі, біля могили Тараса Шевченка, на знак протесту проти політики зросійщення України й українців.

«Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! Радянська, та не російська! Україна для українців! З приводу 60-річчя проголошення самостійности України Центральною Радою 22 січня 1918 p. 22 січня 1978 p. на знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі!», — писалося на безлічі листівок, розсипаних по схилах Чернечої гори, які протягом чотирьох років Олекса Гірник таємно писав від руки.

А в листі до дружини він зробив спробу пояснити свій вчинок: «Я ішов простою дорогою, тернистою. Не зблудив, не схибив. Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець.»

 

Олекса Гірник зробив цей мужній крок, аби спонукати українців до активної боротьби за свої національні права.

18 січня 2007 року згідно з Указом Президента № 28/2007 «за проявлену мужність і самопожертву в ім’я незалежної України» ОЛЕКСІ МИКОЛАЙОВИЧУ ГІРНИКУ присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена Держави.

Джерело: http://www.briz.if.u...>www.briz.if.ua

27 квітня 2010


1


  Закрити  
  Закрити